همه چیز درباره انتخاب یک عینک آفتابی مناسباغلب متخصصان چشم، رنگ دودی را مناسب ترین رنگ برای عینك مردان و رنگ خاكستری یا قهوه ای را مناسب ترین رنگ برای زنان می دانند.
خرید عینك آفتابی به هر دلیلی- چه برای حفاظت چشم ها و چه برای پیروی از مد روز- با اما و اگرهای بسیاری همراه است. نتایج چندین مطالعه در ۱۰ سال اخیر نشان میدهد ، قرار گرفتن دربرابر آفتاب بدون حفاظ كافی برای چشم، شانس بروز بیماریهای چشم را افزایش میدهد.
● چرا عینك آفتابی؟
<استفاده از عینك آفتابی از بیماریهای چشمی همچون آب مروارید، ناخنك و آسیب شبكیه و... تا حد زیادی جلوگیری میكند. بهتر است برای جلوگیری ازتابش نور مستقیم خورشید به چشم از این عینكها استفاده شود.>
دكتر محسن بهمنی كشكولی متخصص چشم ضمن بیان این مطلب میگوید:< سن شروع بیماری آب مروارید به عوامل مختلفی از قبیل وراثت، عوامل محیطی مثل امواج نوری و... بستگی دارد و در بعضی از افراد زودتر و در بعضیها دیرتر شروع میشود، ولی محافظت صحیح از چشمها میتواند نقش محیط راكمرنگ تر كند. >
در سال ۱۹۸۸، گروهی از چشم پزشكان مطالعهای را بر روی ۸۳۸ ماهیگیر در خلیج چساپیك انجام دادند كه سالها عمر خود را بر روی آب گذرانده بودند. ماهیگیرانی كه هیچگونه حفاظ چشمی نداشتند، در مقابل كسانی كه از عینك آفتابی یا كلاه لبهدار استفاده میكردند ۳ برابر بیشتر به كاتاراكت (آب مروارید) مبتلاشده بودند. براساس این مطالعه و مطالعات دیگر، درحال حاضر چشم پزشكان توصیه میكنند هرگاه در مقابل آفتاب قرار میگیرید بهطوری كه احتمال برنزه شدن پوستتان یا سوختگی ناشی از آفتاب بالا میرود، از عینكهای آفتابی جاذب اشعه ماورا بنفش استفاده كنید، بهویژه اگر در ارتفاعات و یا در نزدیكی استوا زندگی میكنید.
● در ستایش استاندارد
عینكهای آفتابی بسیار تیره به علت جلوگیری از تابش حداقل نوربه چشم باعث بازشدن بیش از حد مردمك چشم (یعنی از ۵/۲ میلیمتر طبیعی به ۸ میلیمتر) میشوند. رئیس انجمن بینایی سنجی (اپتومتری) ایران با توجه به ضرورت استفاده از عینك آفتابی در فضای باز میگوید: <بزرگ شدن بیش از حد مردمك چشم موجب واردشدن نورهای اضافی به چشم شده و به سلول های چشم آسیب میرساند.>
دكتر عباس عظیمی خراسانی با تاكید بر اینكه نباید از هر عینك آفتابی استفاده كرد، درمورد ویژگیهای عینك آفتابی استاندارد گفت: <عینك آفتابی باید به گونهای باشد كه استفاده از آن تغییری بر روی تصاویر اجسام ایجاد نكندو موجب كوچك، بزرگ یا مواج شدن اجسام قابل مشاهده نشود.
همچنین میزان تیره بودن عینك نباید بهحدی باشد كه نور را به شدت كاهش دهد. همچنین با استفاده از عینكهای آفتابی نباید اجسام ساكن ، متحرك دیده شده ویا تغییر مكان بدهندچون دراین صورت ، افراد دچار عوارضی مثل خستگی، سرخی چشم، تاری دید، درد چشم و سردرد میشوند.> وی با بیان اینكه بینایی سنجها بهترین مشاوران برای تعیین نوع عینكهای آفتابی هستند، تاكید میكند: <مشخصات فنی عینكهای آفتابی از مهمترین شاخصهای انتخاب عینك آفتابی استاندارد است و اپتومتریستها با توجه به شغل افراد و زمانهای استفاده از عینك ، نوع خاص عینكهای آفتابی را برای هر فرد توصیه میكنند. >
برای اطمینان از كیفیت عینكهای آفتابی می توان از چند آزمایش استفاده كرد: برای عینكهای فتوكرومیك یك راه تشخیص این است كه زیر شیشه آنها یك مقوای تیره گذاشته و در حدود ۳۰ ثانیه آن را در مقابل نورآفتاب قرار داد؛ همچنین در كنار آن یك شیشه مشابه قرار داده و بعد از مدت ذكر شده میزان تیرگی دو شیشه را مقایسه كرد، اگر تفاوتی بین آنها مشاهده نشود؛ نتیجه میگیریم كه عینك آفتابی جاذب پرتوهای ماوراء بنفش نیست و نباید از آن استفاده كرد. نكته دیگر اینكه عینكهای آفتابی نباید باعث جا به جایی تصویر شوند؛ و شیشه آنهانباید كج و معوج باشد؛ چنین علایمی نشاندهنده عدم مرغوبیت عینك آفتابی است.
اگر از داخل عدسی واز فاصله ۴۰ سانتیمتری به اشیا نگاه كنید و آن را به حالت دورانی تكان دهید؛ در صورتی كه هرگونه چرخش، جابهجایی و یا تغییر شكل در اشیاء مشاهده شود، نشاندهنده نامناسب بودن عدسی عینك آفتابی است. عینك های آفتابی باید از نظر ابعاد و پوشانندگی صورت طوری باشندكه لبه فوقانی آنها با انتهای ابرو مماس باشدو قسمت تحتانی آنها حداقل تا قسمت فوقانی گونه ادامه پیدا كند و همچنین، قسمت داخلی عینك باید با تیغه بینی مماس باشد و قسمت خارجی آن هم كاملا چشمها را بپوشاند.
عینک آفتابی